Beyza SANDIKÇI
COVID-19 Aşısının Uzun Vadeli Yan Etkileri Olmayacağını Nasıl Biliyoruz?
Bazı kişilerin COVID-19 aşısı olmayı tercih etmemesinin nedenlerinden biri, aylar veya yıllar sonra ortaya çıkacak bilinmeyen komplikasyonlar olabileceğinden endişe duymalarıdır. Aşılar hakkında öğrenmeye devam ettiğimiz birçok şey olsa da — varyantlara karşı ne kadar etkili oldukları ve korunmalarının ne kadar sürdüğü gibi – uzmanlara aşının uzun süreli koruma konusunda güven verdiğini bildiğimiz pek çok şey var. Tarih bize ciddi yan etkilerin son derece nadir olduğunu ve yan etkiler ortaya çıkacaksa da genellikle ilk iki ay içinde gerçekleştiğini göstermiştir. Bu fenomenin en son örneği Johnson & Johnson COVID-19 aşısıdır. Sağlık görevlileri, aşılanan çok az sayıda kişinin ciddi bir kan pıhtılaşma sorunu yaşadığını öğrendiğinde aşılama duraklatıldı.
Yaklaşık 7,4 milyon Amerikalı Johnson & Johnson aşısını almıştı ve kan pıhtılaşmasını araştırmak için hedeflenen aşılanmaya ulaşmadan aşılanma süreci durduruldu. Tüm vakalar aşılamadan sonraki iki hafta içinde ortaya çıktı. Federal sağlık yetkilileri vakaları inceledikten sonra aşının yararlarının, risklerinden daha ağır bastığını belirlediler ve aşının yeniden kullanılması onaylandı. Beklenmedik komplikasyonlar yeniden ortaya çıkarsa, sistem bu şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu tarihte yaygın bir modeldir. Yeni aşılar piyasaya sürüldüğünde, varsa bilinmeyen yan etkiler aşılamadan sonraki iki ay içinde ortaya çıkar. Bu model, oral çocuk felci aşısı gibi örneklerle 1960'lara kadar uzanıyor ve örnekleri günümüze kadar devam ediyor. Bu nedenle, bilim insanları ve halk sağlığı görevlileri, bir aşının piyasaya sürülmesinden önce, sırasında ve sonrasında aşı verilerini sürekli olarak izler. COVID-19 aşı teknolojileri yıllardır çalışılmış ve diğer tedavilerde sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. mRNA aşıları (Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından yapılan aşılar) bağışıklık sisteminize koronavirüs enfeksiyonuyla nasıl savaşılacağına dair talimatlar içeren bir mesaj iletmek için mRNA (messengerRNA) kullanır. Araştırmacılar on yıllardır mRNA aşı teknolojileri üzerine çalışıyor. Daha önce influenza, Zika ve kuduz için de mRNA çalışmaları yapılmıştır. Aşıların yanı sıra kanser araştırmalarında da, belirli kanser hücrelerini hedeflemek için ve bağışıklık sistemini tetiklemek için mRNA teknolojisi kullandı. Adenovektör aşıları. Viral vektör aşıları, hücrelere koronavirüs enfeksiyonu ile nasıl savaşılacağını öğreten talimatlar vermek için farklı bir virüsün (vektör) modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanır. COVID-19, soğuk algınlığına veya grip benzeri semptomlara neden olan yaygın bir virüs olan adenovirüstür. Bununla birlikte, adenovirüs, hücrelere girebilecek, ancak çoğalamayacak veya enfekte edemeyecek şekilde değiştiriliyor. Bilim insanları 1970'lerde viral vektörler yaratmaya başladılar ve gen terapisi ile kanser tedavisi için çalıştılar. Son zamanlarda Ebola salgınları için kullanılan Bazı aşılar viral vektör teknolojisini kullandı ve çalışmalar zika, grip ve HIV gibi diğer hastalıklara karşı viral vektör aşıları geliştirmeye odaklandı. Aşı geliştirme süreci, klinik çalışmalardan devam eden izlemeye kadar, komplikasyonların ortaya çıkarılması ve anlaşılmasına yardımcı olur. Klinik deneyler, aşı geliştirmenin önemli bir parçasıdır ve on binlerce çalışma katılımcısında kullanımın değerlendirilmesini içerir. Tüm COVID-19 aşıları, izin verilmeden önce bu zorlu süreçlerden geçmiştir. Federal Gıda ve İlaç İdaresi, verilerin ve denemelerin sonuçlarını gözden geçirirken, aşının bilinen ve potansiyel faydalarının potansiyel risklerinden daha ağır bastığı konusunda karara varmalıdır.
Aşılar onaylandıktan ve aşılamaya başlandıktan itibaren, halk sağlığı görevlileri güvenlik önlemi olarak verileri izlemeye devam eder. Üreticilerin hastaneye yatışlar ve ölümler gibi olaylar da dahil olmak üzere takip verilerini raporlama planı olmalı ve güvenlik hakkında daha fazla veri üretmek için araştırmaya devam etmelidirler.
Çeviri: Hasan Güven
Orijinal Metin: https://www.muhealth.org/our-stories/how-do-we-know-covid-19-vaccine-wont-have-long-term-side-effects