top of page
  • Writer's pictureHerkese Bilim

CORONAVİRUS MUTASYONLARI


3 Aralık, Nature haberleri ile ilginç bir çalışma ile tanıştık, güzel ve kaliteli bir çalışma! Soranlar oldu, okuyup paylaşmak istedim.

Çalışma bazı RBD mutasyonlarının coronavirus 'un antikorlardan kaçabilmesini sağladığını söylüyor.


Biliyorsunuz Regeneron, REGN-COV2 ve Eli Lilly, LY-CoV016 antikor kokteylleri Trump'ında tedavisinde kullanılmış yeni nesil antikor bazlı rekombinant ilaçlar. Bu makale, #coronavirus 'de oluşan veya oluşabilecek bazı mutasyonların bu antikorlardan kaçabileceğini gösteriyor.



Bu antikorlar, doğal yollarla #coronavirus ile karşılaşırsanız vücudunuzda oluşabilecek antikorların laboratuvarda sentetik olarak üretilmiş halleri ve vücudumuzda üretilebilecek sayısız farklı çeşit antikordan sadece bir kaç tanesi...


Bu antikorlar özellikle #coronavirus 'un SPIKE proteininin, meşhur ACE2 bağlanma bölgesi olan RBD bölgelerine karşı dizayn edilmiş ve virüsün hücrelere bağlanmasını önlemeyi hedefleyen bir stratejiyi benimsiyor.



Çalışma virüsün RBD bölgesini oluşturan yüzlerce aminosit (yapıtaşı) arasında sadece bir tanesinde oluşabilecek değişimin (mutasyonun) antikorlardan kaçabilmesine yetebileceğini gösteriyor.



Gösterdikleri mutasyonlar dolaşımda mı?

Cevap evet, bu antikorlardan kaçabilecek mutasyonları taşıyan #coronavirus 'ler hali hazırda toplum içerisinde dolaşıyor. Danimarka'da vizonlarda ortaya çıkan mutasyon bunlardan bir tanesi ve bu sebeple milyonlarcası maalesef öldürüldü.



Yani #coronavirus geçirdiniz, bağışıksınız tekrar geçirebilir misiniz?

Farklı bir mutasyona sahip başka bir #coronavirus ile karşılaşırsanız teorik olarak, muhtemelen evet... Fakat hemen korkmayalım, çünkü hücresel bağışıklığımız hala bir miktar, bizi korumaya yetebilir.


Aşılar mutasyonlar ile etkisiz kalır mı?

Teorik olarak evet ama yine korkmaya lüzum yok, çünkü hızla yeni bir aşı geliştirilmesi mümkün, hatta bu kez çok daha hızlı bir şekilde geliştirilebilir. Ayrıca antikorlar olmasa dahi hücresel bağışıklık yine bir süre koruyabilecektir.


İlaçlar #coronavirus ilaçlara direnç geliştirebilir mi?

Evet mutasyon ile geliştirebilir! Zaten aşı 'da diretilmesinin nedeni de budur! Aşı ilaçtan çok daha hızlı bir şekilde üretilebilir, ilaç direnci ortaya çıkarsa yenisinin keşfi ve kullanıma sokulması daha uzun sürecektir.



Bu çalışma kaygı verici mi?

Aslında hayır, virüsün mutasyon geçirdiğini ve geçireceğini biliyoruz ama bizim de buna karşı kullanabileceğimiz oldukça hızlı ve güçlü moleküler biyoloji silahlarımız var. Oluşacak bir probleme hızlı ve etkili müdahale mümkün!


Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu

 

Kaynakça


77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page